Jackfruit - egzotyczna alternatywa dla mięsa i źródło zdrowia w jednej owocowej bombie! Co to jest Jackfruit? Jackfruit, czyli owoc chlebowca, to największy owoc rosnący na drzewie na świecie. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i zyskuje coraz większą popularność w Europie, zwłaszcza wśród osób poszukujących roślinnych zamienników mięsa. Jego miąższ ma strukturę łudząco podobną do drobiu - po rozdrobnieniu przypomina pulled pork lub kurczaka, dzięki czemu świetnie sprawdza się w kuchni roślinnej. Dlaczego warto sięgnąć po jackfruit? Naturalny zamiennik mięsa - idealny dla wegan, wegetarian i osób ograniczających spożycie mięsa. Bogactwo błonnika - wspiera trawienie i daje uczucie sytości na długo. Niska kaloryczność - świetny wybór dla osób dbających o sylwetkę. Źródło witamin i minerałów - zawiera witaminę C, potas, magnez oraz witaminy z grupy B. Nie zawiera glutenu, cholesterolu ani tłuszczów trans - naturalnie zdrowy wybór. Jak użyć jackfruita w kuchni? Miąższ jackfruita ma neutralny smak, dlatego łatwo przejmuje aromaty przypraw i sosów. Można go smażyć, piec, dusić lub grillować. Pomysły na dania z jackfruitem: tacos z jackfruitem i guacamole roślinne burgery BBQ curry z mlekiem kokosowym gulasz warzywny jackfruit pulled "pork" z colesławem Dostępny w wersji naturalnej, marynowanej lub w zalewie - gotowy do użycia prosto z puszki! Właściwości zdrowotne jackfruita