Krew suszona wieprzowa stosowana jest jako zamienni krwi świeżej do wyrobu stosowana jako zamiennik krwi świeżej do wyrobu salcesonu czarnego, kaszanki i krupnioków śląskich. Do czego używać krwi suszonej? Hemoglobina jest używana w przemyśle mięsnym jako białko krwi w produktach typu: kiełbasy, kaszanki, luncheon meat, szynki. Jak używać krwi suszonej? 1kg / 4l wody Przed użyciem krew rozpuść 1kg w 4l przegotowanej wody lub rosołu o temperaturze 20-25 stopni C. Można też powoli wsypywać krew podczas mieszania kaszy z przyprawami i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej barwy. Jak zrobić kaszankę z krwią suszoną? Ostudzone mięsko,skórki i wątrobę mielimy raz przez średnie sitko i dodajemy do też ostudzonej letniej kaszy. Dodajemy krew,przyprawy,wyciśnięty czosnek. Dobrze wyrabiamy,w razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu lub przegotowanej wody. Kaszanę wkładamy w jelita.